A explodat din nou


Foto via now.mmedia.me


Nu, nu m-am panicat nici de data asta. De fapt, toata lumea astepta, parca, explozia asta din Dahieh de multa vreme. E simplu sa iti dai seama cum stau lucrurile si ca Siria se muta incet, incet in Liban.
1. Hezbollahul a decis ca e cazul sa trimita trupe in Siria inca din 2012, sa ajute armata siriana impotriva rebelilor. Motivele politice sunt foarte simple: cand Iranul vrea ca Hezbollahul sa plece la razboi, Hezbollahul pleaca la razboi. Iranul nu vrea sa piarda Siria. deci, vrea-nu vrea, Nasrallah trebuie sa trimita trupe in Siria. Cum sa explici asta insa siitilor din Dahieh? Pai vine sfarsitul lumii, Armaggedonul, iar siitii trebuie sa mearga la Jihad impotriva sunitilor din Al Qaida. Cam asta e poezia pe care o spun suporterii Hezbollahului pe forumuri.  Cartile despre sfarsitul lumii si Jihadul de pe urma se vad ca paine calda in librariile de la Beirut. Mai mult decat altadata, asa spun librarii. Nu inventez. Am vazut in direct la un talk show al Etijah,televiziune iraqiana finantata de Nouri al Maliki care emite din Beirut cu echipamentul si angajatii Al Manar un domn cu doctorat in ale politicii externe care incerca sa imi explice ca Al Qaida e o conspiratie sionista menita sa distruga Iranul. Dupa emisiune mi-a strans mana -chestie pe care un siit credioncios nu o face - si mi-a spus ca asta e poezia oficiala. 

2. Hezbollahul si armata siriana au pus stapanire pe Qusair, un orasel in apropierea granitei cu Libanul. Oraselul era strategic pentru rebelii sirieni. Pe acolo primeau ceva armamament din Liban, provizii si exportau ranitii. Armata Siriana Libera si Jabhat al Nusra (gruparea afiliata al Qaida) care pe moment lupta cu acelasi scop, au amenintat de multe ori ca vor ataca obiectivele Hezbollah in Liban daca gruparea nu-si retrage trupele din Siria. 

3. O bomba a fost plasata in Dahieh la inceputul anului cu un mesaj de la Al Qaida: "Jabhat al Nusra va promite ca data viitoare bomba explodeaza."  Luna trecuta doua autobuze care transportau luptatori ai Hezbollahului catre Siria au fost atacate de rebelii sirieni. Care dintre rebeli, nu se stie. Dupa ambele atacuri, autobuzele nici macar nu s-au oprit din drum. Au continuat catre Siria, cu raniti la bord, si autoritatile Libanese le-au lasat sa treaca granita nestingherite. rebelii sirieni au bombardat de mai multe ori pozitiile Hezbollahului de la granita cu Siria. Armata libaneza nu e de vazut in zona cu pricina. A inconjurat, insa, un sat sunit din apropiere, devenit celebru pentru ca locuitorii sustin "revolutia siriana".

1 si cu 2 si cu 3 fac, in Liban, 4: O bomba a explodat azi dimineata in inima Dahieh, unde Hezbollahul isi face legea proprie, cu armata, politia si institutiile proprii. Nici un libanez n-a fost surprins de atentat. Doar putin, asa, de faptul ca nu se astepta nimeni ca Hezbollahul sa fie atat de vulnerabil. Si totusi, a fost. Politia interna a Hezbollahului a incojurat locatia si a refuzat sa le permita accesul fortelor de ordine libaneze. Ministrul de Interne a fost huiduit si alungat cu pietre de la fata locului. O procedura deja devenita clasica. La Beirut se stie ca tot ce se intampla in Dahieh, ramane in Dahieh. 

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani