Pregatiri pentru o interventie militara in Siria?

La o baza militara din Iordania, trupe americane antreneaza in secret rebeli sirieni. (Via Dailymail.co.uk)
Sefii de stat major din mai multe tari occidentale si arabe se intalnesc azi la Amman, in Iordania, pentru a discuta “despre conflictul sirian”.  Intalnirea de doua zile a fost convocata la invitatia sefului de stat major iordanian Mechaal Mohammed el Zeben si sefului Centcom, Generalul Lloyd Austin.

Aici se vor discuta probabil detaliile logistice. Surse diplomatice americane spun ca decizia politica va fi luata joi sau vineri.

Iordania nu a fost aleasa intamplator pentru intalnirea sefilor de stat major. Ambasadorul american la Beirut mi-a spus luna trecuta intr-un interviu ca, in eventualitatea unei interventii militare in Siria, ar fi preferat teritoriul Iordaniei. Turcia are mari probleme in ceea ce priveste suportul populatiei pentru o astfel de manevra, iar Libanul, well, you know...

Armata iordaniana a trimis deja majoritatea efectivelor de lupta in zona granitei cu Siria pentru a impiedica luptele din tara vecina sa afecteze teritoriul iordanian.  Statele Unite au aproximative 1000 de soldati stationati in Iordania, inclusiv un detasament de avioane de lupta F16 si scuturi Patriot in doua locatii, iar USS Kearsarge, o nava amfibie de asalt a marinei americane e ancorata in portul Aqaba. Sunt cu totii in stand-by.

Jeffrey White, un expert pe aparare al Institutului pentru Politici in Orientul Apropiat din Washington, era, saptamana trecuta, convins ca va fi o interventie militara in Siria, probabil cu o coalitie de forte, insa a insistat ca interventia va trebui sa fie masiva ca sa poata opri ostilitatile si sa oblige partile implicate in conflict sa se aseze la masa negocierilor.

Intre timp, guvernul sirian a permis accesul celor doi experti in arme chimice trimisi de ONU sa investigaze atacul de saptamana trecuta de la Al Ghouta. A aparut si un reportaj la televiziunea de stat siriana in care reporterii au intrat impreuna cu armata de stat siriana intr-un buncar in care au gasit arme chimice. Sigur, au dat vina pe rebeli. Rebelii dau vina pe regim. Ba mai mult, spun ca exista chiar brigazi de mercenari care se dau drept rebeli, dar lucreaza, de fapt pentru regim. Dupa cum sunt si ofiteri ai armatei de stat siriene care sustin in secret rebeliunea si ofera informatii rebelilor. 

Comments

Popular posts from this blog

Beduinii

Turism medical sau pachetul turistic pentru chirurgie plastica

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani