Siria in imagini


De obicei nu postez imagini oribile. Poate pentru ca m-am obisnuit cu regula CNA-ului romanesc: sa nu ingrozim telespectatorul. Aseara, insa, am postat o fotografie pe Facebook. Era o imagine de la atacul cu arme chimice de la Ghouda, Siria, unde au murit cel putin 600 de oameni. Niste tineri sirieni care nu par sa aiba mai mult de 18-19 ani isi cautau rudele printre zeci de cadavre.


De doi ani si jumatate, news feed-urile mele de pe Facebook si Twitter sunt inundate de astfel de imagini postate de prieteni sirieni care au fost martori zecilor de masacre comise de diverse grupari, de armata siriana, de militii loiale lui Bashar al Assad, de islamisti. cele mai multe masacre de acest fel au fost comise de armata siriana si militiile alawite, fara indoiala.

Mi-am dat seama brusc aseara ca imaginile pe care am ajuns sa le evit - pentru ca e greu sa vezi asa ceva de 5 ori pe zi -n-au ajuns niciodata in Romania.  Poate din motiv de CNA. Poate pentru ca multi jurnalisti cred ca Siria e departe si nu intereseaza pe nimeni.  Cu toate acestea, iata stirile zilei la noi in redactie. Poate cuiva ii pasa, totusi.


Comments

 1. Am vazut stirea in Daily Mail astazi.
  Am plans in hohote. Dar nu ajuta la nimic.
  Ajuta oamenii ca tine- care incearca sa isi faca semenii sa realizeze atrocitatile comise acolo.
  Atat.

  ReplyDelete
 2. Povestea aceasta a fost cea care a starnit cea mai multa manie a populatiei impotriva lui Saddam Hussein: http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-21814734. A justificat, pe langa minciuna cu armele de distrugere in masa, niciodata gasite, razboiul american care, prin instabilitatea adusa Irakului, este responsabil de peste 120,000 de victime.
  Imagini de copii ucisi manie pe oricine. Razboiul este un iad. Dar cu aceste poze se vor justifica alte atrocitati si altele. Aceste poze sterg amintirea lui "cine sunt acei care lupta pentru libertate in Siria?", acei islamisti batuti in cap care asasineaza copii in fata mamelor lor: http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23139784.
  Am putea face un bilant al Primaverii Arabe si am putea numara cadavrele aduse de atata libertate. Dar la ce bun?
  Informarea e buna numai daca incearca sa surprinda miezul problemei; altfel devine o scula a dezinformarii pentru scopuri meschine.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eu cred ca tu, te inseli cuplit , Cei care lupta pentru libertate in Siria , nu asasineaza copiii in fata mamelor lor ci ai ajuta , cei care asasineaza copii in fata mamelor lor se numesc Sabih [ sunt cei care sunt platiti de Basar Al Asad ] sa asasineze semeni de-ai lor ,

   Delete
 3. Cred ca iti dai seama ca nu e vorba despre doar trei poze si un video, ci despre zeci de marturii. Human Rights Watch a scris un ditamai raportul ieri.

  Ce nu ai inteles tu e ca in acest moment n-ar trebui sa conteze cine a comis atrocitatile. Ar trebui sa conteze faptul ca trebuie sa punem capat atrocitatilor si apoi sa investigam din anume le-a comis. De aceea avem o masinarie birocratica incredibilia care se numeste ONU si care suge o gramada de bani de la tarile membre.

  in ceea ce priveste roblema islamistilor care ucid copii in fata mamelor e foarte mult de discutat. Eu am intalnit fetite violate de brigazi pro-Assad. Sunt sute de cazuri. Atrocitatile au fost comise de toate partile implicate in conflict - si nu, nu sunt doar doua.

  ReplyDelete
 4. Ceva nelămuriri
  - Ce "ditamai raportul" să scrie HRW când povestea asta din Ghouda s-a'ntâmplat aseară? Şi ei încă n-au ajuns pe teren?
  - din moment ce acuzăm deja o parte, ce rost mai are afirmaţia "n-ar trebui sa conteze cine a comis atrocitatile"?
  în Siria sunt raportori ONU, ce se aşteaptă ca azi să meargă pe teren să investigheze.... Până acum au fost zeci de dovezi, rapoarte, filmuleţe, poze... care n-au fost confirmate în teren.
  E clară intenţia FSA mai ales că implicarea USA-FR-UK e condiţionată de dovedirea folosirii armelor chimice de către Assad.
  Va invit la raţiune, doar mai avem un exemplu în zonă : războiul din Iraq s-a declanşat cu dovezi "foarte clare" despre WMD...

  ReplyDelete
  Replies

  1. ok.
   - HRW are deja oameni in Damasc. Ii cunosc personal. N-o sa le publice identitatea, evident, din motive de securitate.

   - Nu am spus ca atacul cu arme chimice de la Damasc a fost comis de militiile loiale lui Assad sau armata siriana, ci am spus ca, desi masacre au fost comise de diverse brigazi cu diverse orientari politice si religioase. Insa, atat raportorii ONU cat si organizatii ca HRW si Amnesty International au concluzionat mereu ca majoritatea atrocitatilor au fost comise de brigazi pro-Assad si de Armata siriana.

   Raportorii comisiei ONU nu au fost lasati de catre guvernul sirian sa se apropie de nici macar o singura locatie in care a fost raportatas folosirea armelor chimice, fie si pe scara redusa.

   - FSA, An Nusra FRont si Al Qaida in Iraq sunt lucuri diferite si nu lupta niciodata impreuna. Ba dimpotriva, se pare ca FSA lupta pe un front dublu, impotriva islamistilor si impotriva trupelor pro-Assad.

   - implicarea SUA, Frantei sau Marii Britanii nu e conditionata de armele chimice. E conditionata mai mult de existenta brigazilor Islamiste si afiliate Al Qaida. FSA si opozitia moderata, care a inceput practic revolta anti-Assad, e intr-o situatie foarte dramatica din punct de vedere al armamentului - lupta cu pusca si cu RPG-ul.

   - razboiul din Iraq a fost declansat de invazia americana. In Siria razboiul deja exista si tinde sa cuprinda si Libanul. vorbim mai mult de o situatie de tip Bosnia, decat de o situatie tip Iraq.

   Sunt perfect rationala in ceea ce priveste conflictul diin Siria, stiu pe de rost argumentele dumneavoastra, insa am cercetat subiectul timp de doi ani si jumatate si am scris si o teza stiintifica. Oricum ai aborda problema, da cu virgula. De aceea sustin o interventie militara internationala credibila in Siria, si nu interventii unilaterale din partea tarilor din vest, Rusiei sau Iranului.

   Delete
 5. De vreme ce occidentul sprijina rebelii si finanteaza acest razboi inseamna ca fac o treaba murdara de la bun inceput. Apoi sa vin sa arunce in presa poze cu victimele razboiului, mi se pare de o ipocrizie imensa.

  Ne uitam la primavara araba si poti vedea cat de mult a destabilizat regiunea si cate victime a produs. Mai amintim de razboiul din Iraq? Toate astea cu ce scop? Pentru a duce democratia cu forta intr-un loc careia nu-i apartine. Ce au de castigat? Birocratia si coruptia institutionalizata face loc liber pentru "dezvoltarea" companiilor vestice.

  Reconstructia infrastructurii, credite pentru dezvoltare, toate astea platite cu, in cel mai multe cazuri, resurse. Suna cunoscut? Bechtel?

  Vorba unor comentatori pe FB. Le bagam o ciunga, o coca-cola, niste porn, si gata, i-am occidentalizat. Le-am aratat calea cea dreapta. Ce am pierdut? Adevarate culturi care o sa dispara doar pentru ca niste diletanti au nevoie de petrol.

  O sa ne uniformizeze pe toti, o sa ne bage doctrina pana in calcaie si o sa traim dupa novela lui Orwell.

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii