Taken, varianta din valea Bekaa


Intrarea in Arsal.

 29 de gloante. Hassan Ezzedine, sofer voluntar al Asociatiei Medicale Islamice, a numarat fiecare gaura de glont din ambulanta dupa ce rapitorii i-au dat drumul. La inceput au tintit catre cauciucuri. Apoi au tras direct in masina. Asistetul medical a fost lovit de doua ori in sold. Pacientul, un sirian ranit in lupta cu armata lui Assad, a mai fost ranit odata, de data asta in picior. Al doilea sirian, care-l insotea pe ranit, a primit un glont in piept. 

Ezzedine nu era ranit, na-vea nici macar o zgarietura. Dar nu s-a simtit prea norocos. Cei care trasesera in ambulanta nu erau nici soldati, nici politisti. L-au scos cu forta din masina, l-au aruncat in jeepul lor, l-au legat la ochi si dusi au fost.

Ambulanta venea de la granita siriana si era in drum catre un spital din Chtoura, un orasel din Valea Bekaaa la poalele Mount Lebanon. Spitalul era cam departe si Ezzedine a calcat-o cat putea ca sa ajunga mai repede. A vazut bariera cand se apropiase de intersectie, dar avea viteza mare. Au inceput sa traga din ambele parti. Inainte sa is idea seam ace se intampla, era legat la ochi si in drum catre Baalbeck. Isi daduse seama unde era dus pentru ca numara damburile de pe drum. 

“In acel moment nu stiam ce s-a intamplat cu ceilalti. Mie mi-au dat drumul a doua zi, seara. Pe mine m-au luat pentru ca sunt din Arsal (n. a. o enclava sunita de la granita cu Siria unde s-au refugiat zeci de mii de sirieni goniti de razboi din orasele din Homs si Qalamoun). Mi-au zis ca transportam un comandant al rebelilor sirieni. »

Pe Ezzedine l-au luat timp de doua zile intr-o serie de rapiri si razbunari intre clanul Jaafar, o puternica familie siita din Hermel, o regiune renumita pentru cultivarea de canabis din nordul Vaii Bekaa, ocazional afiliata Hezbollahului, si un grup de presupusi rebeli care isi faceau veacul prin muntii Qalamoun, dincolo de granita, in Siria. Hussein Jaafar, un sofer de camion care facea contrabanda cu motorina adusa din Siria, fusese rapit in martie 2013 in timp ce trecea granita pe un drum de contrabanda in regiune Arsalului.

Drept razbunare pentru rapirea lui, clanul Jaafar a rapit 11 barbati din Arsal, majoritatea soferi de camioane care faceau si ei contraband cu motorina si se intaplase sa treaca prin satele siite din Valea Bekaa.  La randul lor, contrabandistii din Arsal au mai rapit alti patru membri ai clanului Jaafar. Seria de rapiri a tinut vreo trei saptamani in martie si aprilie 2013. Ostaticii au fost in cele din urma eliberati pe 11 aprilie sub supravegherea fortelor de securitate libaneze. Nimeni nu a fost pus vreodata sub acuzare.

 Zeci de locuitori din estul Vaii Bekaa au trecut prin aceeasi experienta ca si Ezzedine in ultimii trei ani, de cand a izbucnit revolta in Siria, hezbollahul s-a implicat in conflict, iar rebelii sirienii au inceput sa traga tiruri de mortiera catre satele siite din apropierea granite, unde majoritatea locuitorilor fac parte din clanul Jaafar sau alte clanuri siite. Nimeni nu a fost vreodata arestat.

Scenariul e mereu acelasi: un sofer de camion siit e rapit in zona Arsalului cand se intoarce cu masina plina de motorina din Siria.  Rapitorii il duc inpoi in Siria si cer o rascumparare, uneori si de 150 000 de dolari. Drept razbunare, membrii clanurilor siite rapesc si ei soferi de camion suniti, rezidenti ai Arsalului. 

Rezolvarea situatiei pica, de obicei, pe umerii primariei din Arsal. Viceprimarul Ahmad fleeti spune ca, pentru ca serviciile de securitate ezita intotdeauna sa se implice, oamenii din sat fac presiuni asupra primariei ca sa-si elibereze rudele rapite. Fleeti, un tip de aproximativ 40 de ani, mi-a spus anul trecut o poveste lunga despre contrabandisti, clanuri, neimplicarea oamenilor legii, si, dincolo de orice, despre revolta siriana. « Totul se reduce la o problema aparent simpla: granita dintre Siria si Liban. Nimeni nu o pazeste. Iar acum oraselul nostru are imaginea unui loc locuit de proscrisi, islamisti, unde nu functioneaza nicio autoritate a statului. »

Discutii in Arsal. Tocmai venise un val de refugiati din Qara, adusi in camioanele primariei din Arsal. Orimarul din Qara il sunase pe primarul din Arsal sa vina sa ia oamenii, ca intelegerea cu maiorul din armata siriana picase. Satul urma sa fie bombardat.


Pentru ca autoritatile libaneze nu investigheaza niciodata nici rapirile, nici contrabanda, functionarii primariei si membrii consiliului local trebuie sa faca propriile investigatii, sa isi foloseasca relatiile personale in Siria si sa le dea de urma rapitorilor. « Uneori ma suna cate un prieten din Siria si-mi zice « Auzi, umbla vorba prin sat ca au adus un libanez. » Apoi urmeaza multa socializare, sedinte lungi la o cafea, multe multe discutii, vorbe, parlamentari. Asa merg lucrurile aici. »

Prin prieteni ai altor prieteni, Fleeti povesteste ca a aflat de o banda criminala care isi face veacul in oraselul sirian Maara. Se dau drept rebeli sirieni, dar lumea stie ca, de fapt, ei umbla dupa bani. Fleeti nu stie exact cine sunt asa-zisii rebeli si cine le e seful si de ce rapesc anumiti contrabandisti care fac parte din clanurile siite din zona. « Sunt multi siiti care fac contrabanda cu motorina si se duc in Siria. Folosesc tot cele patru drumuri nepazite din zona Arsalului. Incerc sa aflu de ce iau anumiti oameni. Nu rapesc soferi siiti in general,” explica viceprimarul, dand din umeri cu subinteles, facand aluzie la faptul ca unii dintre membrii clanurior cultivatoare de cannabis sunt si membri Hezbollah.

E, intr-adevar neclar cine sunt rapitorii sirieni. Unul dintre siitii rapiti si eliberati, Hussein Jaafar, a confirmat spusele lui Fleti. “ [Rapitorii] spuneau ca fac parte din Armata pentru Eliberarea Siriei, dar erau niste simpli criminali. Unii chiar erau dezertori, dar nu i-am vazut niciodata ducadu-se sa lupte impotriva armatei siriene. »

Pentru ca autoritatile libaneze nu se implica niciodata in negocieri, membrii clanurilor siite rapesc la randul lor oameni din Arsal pentru ca, astfel, autoritatile locale din enclave sunita sa isi foloseasca relatiile si sa negocieze rascumpararea.   

 Asta e legea locului, explica Fleeti. O lege mai puternica decat orice statie de politie. Oamenii o numesc “sharia contrabandistilor”. E bine stabilit prin legea locului, de exemplu, cat trebuie sa plateasca un sofer altuia daca ii strica masina, cum se rezolva o disputa in cazul in care proprietatea unui are de suferit. Liderii comunitatii si membrii familei negociaza, discuta Solutia crizei. De cele mai multe ori, incidentele armate si neintelegerile dintre familii se rezolva prin discutii lungi la o cafea. Dar, uneori, oamenii mai si dispar sau sunt rapiti. 

Razboiul din Siria a complicat lucrurile in regiune, dar cele paru drumuri folosite de contrabandisti si stiute de toata lumea au ramas nepazite. In Arsal n-a pus piciorul vreun soldat libanez  cu scopul de a instala vreun punct de frontiera. Au veniut doar cand au fost incidente grave, i-au acuzat pe oameni ca sunt islamisti, generalii au dat declaratii in presa ca sa se laude ca au facut ceva si apoi au plecat cu tot cu ziaristi. Asa ca drumurile au ramas deschise. Le folosesc contrabandistii, refugiatii  si rebelii sirieni. Arsalul si cele patru drumuri sunt singurele rute practicabile catre Siria si dinspre Siria. «Am fost si eu in Siria saptamana trecuta.  Ilegal. Nu m-a oprit nimeni,” explica Fleeti. 
 
La fel imi zice si un sofer de camion parcat in fata primariei din Arsal. Pentru 100 de dolari, care inseamna o avere pentru economia locala, barbatul se duce la Homs si cumpara motorina din loicatiile incare mai functioneaza benzinarii. Aduce camionul la Arsal si un sofer siit preia incarcatura ca sa o duca mai departe, pentru ca a devenit periculos pentru suniti sa traverseze sate siite si veceversa. Stie ca anumiti soferi sunt rapiti, dar spune ca sunt tratati precum oaspetii si lasati sa se intoarca acasa cand se termina totul. « Vreti sa mergeti in Siria ? » ma intreaba. « E foarte usor. »

Cateodata, soferi de ambulante precum Hassan Ezzedine cad victime comertului cu ostatici. La sase luni dupa rapier, barbatul inalt, sade cu baiatul lui pe terasa casei si ia micul dejun, povestind calm detaliile. “M-au dus undeva in Hermel. Pe drum m-au insulat si m-au batut. Dar oadata ce m-au predat gazdei din Hermel, m-au inchis intr-o camera cu alti patru oameni din Arsal, toti soferi. Ne-au dat de mancare si de baut, ne-au oferit tot ce am cerut. Apoi, a doua seara mi-au spus sa ma pregatesc, ca o sa plec acasa. M-au dus la Ras baalbek si m-au predat Crucii Rosii, » isi aminteste soferul de ambulanta. 

Cei patru barbati care fusesera inchisi cu Ezzedine au mai stat in captivitate inca trei saptamani. Au fost eliberati in schimbul lui Hussein Jaafar.  Asistentul medical si cei doi sirieni raniti au fost dusi de catre rapitori la spital in Baalbeck si apoi au fost transferati sub escorta armatei la Tripoli pentru ingrijiri medicale.Medicilor de la Baalbeck le-a fost teama sa-i trateze in spitalul din oras pentru a nu creea tensiuni. Ezzedine inca mai e sofer pe ambulanta. Nenorocirile se mai intampla, dar asta ii e meseria.

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii