Hezbollahul sunitilor sirieni 
De data asta poza e furata de pe http://thelibertybeat.com
Inainte ca armata libaneza sa asedieze Arsalul, un sat de la poalele muntilor Anteliban; inainte ca vreo 20 de soldati sa fie luati ostatici iar rudele lor sa blocheze drumurile ca sa ceara guvernului sa faca ceva ca sa-i eibereze; inainte ca un ambasador al Qatarului sa bata degeaba drumul dintre Beirut si Arsal ca sa negocieze cu rebelii, nu era foarte clar ce fel de grupari ale jihadului isi faceau veacul pe dealurile si livezile de la granita libano-siriana. 

Erau baietii cu jihadul de la Frontul Al Nusra? Or fi defectat si s-or fi aliat cu Statul Islamic/ISIS ca sa para mai grozavi in ochii Hezbollahului ? Nimeni nu stia sa spuna precis. Dar luni in sir niste tipi inarmati daceau raduri cu jeepurile pin taberele de refugiati si prin sat si rapeau, torturau, uneori chiar executau cate un tanar sirian. 

Cand armata libaneza a intrat in Arsal la inceputul lui August, a incheiat doua acorduri de incetare a focului – unul cu Nusra si altul cu ISIS – si au inceput sa negocieze pentru eliberarea a doua duzini de soldati si politisti, a devenit clar care tragea sforile in zona: negocierile s-au derulat cu reprezentantii Nusra, factiunea afiliata Al Qaeda. Extremistii au cerut guvernuui libanez sa elibereze extremisti din inchisorile libaneze in schimbul soldatilor rapiti. Pentru fiecare ostatic guvernul ar trebui sa elibereze 10 detinuti ; sau 7 detinuti din Liban si, daca se poate, guvernul libanez sa convinga Siria sa elibereze 30 de femei prizoniere; sau 5 detinuti in Liban si 50 de femei din inchisorile siriene.

Mario Abou Zeid, analyst politic la Carnegie Middle East, spune ca, in ciuda declaratiilor date de guvernul libanez, e foarte logic ca Nusra sa faca legea in Muntii Qalamoun in Siria si este granita, in Arsal. In niciun caz ISIS. Cu ISIS detinand controlul in nord estul Siriei si alte factiuni ale opozitiei controland nordul, rebelii din Al Nusra Front n-au avut incotro si s-au retras in Qalamoun. Insa la inceputul lunii, Nusra a preluat controlul asupra unor locatii cheie din provincia Idlib : Jaba la Zawiya si Jisr al Shugur. 

Extremistii cei populari

Ca si ISIS, Frontul al Nusra are drept scop stabilirea unui stat Islamic in Siria dupa caderea lui Bashar al Assad. Spre deosebire de ISIS, insa, Nusra s-a concentrat pe popularitate, pe castigarea increderii sunitilor sirieni care  vad, cel putin pentru moment, in Nusra cea mai buna sansa de a-l inlatura le Assad de la putere. Analisti politici si membri ai opozitiei siriene spun ca liderii Nusra au incercat pe cat posibil sa faca foarte clara diferenta dintre gruparea lor si ISIS, incercand sa fie mai putin agresivi in comportamentul fata de comunitatile aflate sub controlul lor. In timp ce rebelii lui Abou Bakr al Baghdadi crucificau si executau locuitori din Raqqa si alte orase aflate sub controlul lor, baietii lui Abou Mohammad al Joulani incercau sa contruiasca Frontului Al Nusra o imagine de miscare de rezistenta a sunitilor sirieni. 

Intru catva au si reusit. Pentru multi activisti din opozitie, Nusra n-o fi chiar solutia perfecta, dar e mai buan decat ISIS. «Pentru ca razboiul din Siria dureaza de prea mult timp, multi sunt pregatiti sa sustina orice organizatie care pare capabila sa se confrune cu regimul sirian si sa puna capat crizei, » explica Bassel Haffar, un fist lider al Fratiei Musulmane din Siria, care, dupa esuarea Consiliului National Sirian – coalitia opozitiei- s-a retras din asociatii si vorbeste rar cu presa. « E cel mai important motiv oentru care oamenii sustin Nusra. Mai ales ca nu pare sa fie o organizatie extremista precum Nusra. Oamenii s-au saturat, si desi stiu ca nu e neparat cea mai buna solutie, stiu ca e mai buna decat haosul de acum, » explica Haffar. « Nusra nus e poarta ca ISIS. Coopereaza, totusi, cu alte grupari armate ale opozitiei in lupta impotriva regimului. Nu intervin in vetile oamenilor precum ISIS; spre deosebire de ISIS, nu i-au obligat pe oameni sa se supuna regulilor lor.”

Nabil Halabi, un fost avocat libanez care se ocupa cu drepturile omului inainte de insurgenta siriana si care a devenit, intre timp, un apropiat al cercurilor opozitiei siriene, imi explica cum Nusra «  ofera oamenilor cat de cat libertate si ca nu intervine decat atunci cat se comit infractiuni care incalca Sharia – cum ar fi furturile si jafurile. »

Abou Zeid, analistul Carnegie, spune ca asa se explica faptul ca Nusra a reusit sa castige populatia de partea sa. «Daca Statul Islamic nu face absolut nicio diferenta intre comunitatile pe care le are sub control, Nusra nu e o organizatie agresiva cu sunitii. ISIS a executat deopotriva suniti, siiti si crestini. Nusra a incercat sa se prezinte ca o organizatie care apara interesele comunitatii sunite si a reusit sa castige o parte din populatie de partea sa. » Practic aceeasi strategie pe care a folosit-o si Hezbollahul in anii ’80.

On noua strategie

 In afara de strategia sa de a castiga inima poporului, liderii Nusra par sa fi invatat destule si din strategia ISIS : ca e important sa puna mana pe resurse. Mai mult, faptul ca Nusra a preluat controlul unor localitati indica si o schimbare a stilului de lupta.

“Initial, Nusra nu a incercat sa cotroleze teritorii sau sa guverneze, in timp ce Statul Islamic a avut o strategie clara de a crea structuri si institutii. Dupa bombardamentele coalitiei impotriva Statului Islamic, Frontul Nusra a inteles cat de important e ca in lupta sa controleze teritorii si, mai ales, comunitati. Luptatorii ISIS au stiut sa se piarda in multime si sa evite sagie ucisi in bombardamente, in timp ce Nusra a mentinut sedii si baze de antrenament vizibile, » explica Abou Zeid. 

Dar chiar si cu o noua strategie de lupta, Sansele Frontului Al Nusra de a face concurenta ISIS sunt mici. « Nusra incearca sa aplice sharia in Siria, » exlica Halabi. « Jolani s-a gandit sa copieze strategia ISIS, insa nu e un plan pe termen lung. Baghdadi a avut un plan foarte clar de a infiita un stat islamic, Jolani incearca doar sa lupte impotriva regimului, cel putin pentru moment. » In opinia lui Halabi, Nusra nu are un plan politic, nu e o organizatie capabila sa puna la punct institutiile unui stat. « Nusra e o forta militara – ca sa poata rivaliza cu ISIS au nevoie si de abilitati politice. Petru moment nu au aceste abilitati si nici resursele umane ca sa constituie un guvern. »

Si totusi, cat de amabili sunt extremistii Al Qaeda? 
Guvernul libanez inca mai negociaza cu Frontul Al Nusra pentru a-i elibera pe soldatii si politistii care au fost rapiti in Arsal. Extremistii n-au mai rapit personal militar, dar zvonurile despre civili rapiti, torturati  si chiar ucisi abunda. In octombrie, un barbat a fost rapit in Arsal. Mai multi mebri ai familiei Hujeiri au fost rapiti in ultimele cateva luni. In iunie, un grup de barbati inarmati despre care satenii au spus ca ar fi fost de la Frontul Nusra, au rapit trei adolescenti din Arsal si i-au torturat drept pedeapsa ca ar fi furat on motoreta. I-au adus in sat cu degetele rupte.In luna mai, mai multi refugiati sirieni ar fi fost rapiti dintr-o tabara. Nu s-a mai auzit nimic de ei. Tot in luna mai, un barbat a fost impuscat in fata casei. 

Primarul spune ca nu stie nimic si nici nu e treaba lui. Da vina pe refugiatii sirieni. « Nu stiu daca sunt rebelid emla ISIS in sat. Stiu ca sunt tienri sirieni capabili sa puna man ape arme si sa lupte,” spune Ahmad Fleeti. « Nu stiu insa daca sunt afiliati vreunei organizatii si incercam sa nu ne bagam in treburile lor »
Sunt de gasit si pe Twitter @Levantul in romaneste si @aml1609 in engleza.

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii