Strada, votul si entuziasmul

Mi-a placut sa-mi vad compatriotii iesiti din apatie. E un sentiment frumos. Din 2011 incoace tot vad oameni iesiti din apatie in tarile arabe, solidari impotriva unui guvern, impotriva unui despot de un fel sau altul. Si-am mai vazut si cum forta entuziasmului lor a fost redirectionata, cum le-a fost entuziasmul vandut pe cativa arginti. Egiptenii, spre expemplu, au plecat de la Moubarak, au iesit in strada, l-au castigat cu sange pe Mohammad Morsi, ca sa iasa apoi in strada cu acelasi entiuziasm sa-l puna pe Sissi presedinte. Totul cu acelasi entuziasm. Miscarile de strada sunt cu doua taisuri. 
Din pacate, noi inca nu votam echipe. Suntem inca adolesenti intr-ale democratiei. Nici macar nu votam omul. Votam din dezamagire, votam contra. Votam din manie sau din speranta. Suntem emotionali. Ne dorim schimbare. Iesim in strada, dar uitam lucrurile importante. Ca nu cu o floare se face primavara si nici un un singur neamt nu devenim Germania. Oamenii din spatele candidatului, cei care-l propulseaza, cei care vor ajunge ministri, ei sunt importanti. De fapt, cand punem stampila pe buletinele de vot, pe ei ii votam. Ei sunt mai importanti decat candidatul.
As fi votat cu bucurie ieri, nu cu inima indoita, daca as fi stiut clar pentru ce votez, pe cine imi propun candidatii la sefia guvernului. Sa nu lasam treaba neterminata, sa nu mergem "la ghici", sa nu stam cu emotii cand se negociaza premierul si componenta guvernului. Sa nu stam acum sa ne intrebam: oare pe cine anunta Iohannis in functia de premier? Pai noi ar fi trebuit deja sa stim. Mi-e greu sa am incredere in tandemul PDL-PNL, asa cum mi-e greu sa am incredere in cadrele PSD. Pentru ca stiu ca in ambele structuri sunt elemente pe care nu as vrea sa le vad in guvern. Si mai stiu ca tocmai elementele cu pricina vor fi promovate. Si mai stiu ca unele elemente vor trece fara scrupule de la o tabara la alta.
Dar da, important e ca am iesit din apatie, ca stim sa iesim la vot si sa ne cerem drepturile. Asta nu ne poate lua niciun guvernant. Strada e o alta poveste, mult mai complicata. 

Comments

Popular posts from this blog

Reteaua iraniana si mostenirea lui Soleimani

Beduinii