Saturday, June 18, 2016

Cumintenia pământului, diaspora și hackathonul
Era vineri seara. Cald: 38 de grade ziceau la știri. A fost teribil să o iei la pas pe Magheru și apoi pe străduțe.

La Tech Hub se discuta despre cum digitalizam administrația, adică despre digitalizing governance și toată lumea se pregătea de hackathon ( sau ceea ce oamenii pretiosi mai numesc si code fest). Practic, ne pregăteam de un week-end la muncă: să venim cu idei pentru aplicații care să digitalizeze și să simplifice interacțiunea noastră cu instituțile statului, sau să facă mai ușoară comunicarea și feed-backul. Hackathonul a fost organizat împreună cu Garage48 o inițiativă care vine din zona baltică și care a demarat în Estonia acum 6 ani și de atunci se plimbă prin lume ca să explice cum se poate porni o afacere digitală sau în domeniul digital.

Dacă ar fi după mine aș organiza un code fest (sunt o pretioasa, stiu) în fiecare week-end până când ar veni reprezentanți de la toate instituțiile. Aseară, la Tech Hub, din 19 reprezentanți ai administrației publice din România care iși anunțaseră participarea, am ajuns doar eu și colega mea Diana Rusu, duă consiliere ale ministrului delegat pentru românii de pretutindeni. Se întâmplă ca la noi să se fi discutat mult despre cum digitalizăm relația cu românii plecați în străinătate și cum îi contectăm, tot digital, la România. Ba chiar am avut lungi discuții despre cum îi conectăm între ei, pentru că - să fim sinceri - e nevoie de mai multă unitate oriunde ne-am afla. Știu, pentru că am fost și eu pribeagă prin lume.

Noi, ca două flori, am produs trei pitchuri.
Primul: cum cartografiem diaspora românească printr-o aplicație (cum îi invităm pe românii de pretutindeni să își înscrie inițiativele pe o hartă ca să facem o listare și o interconectare a businessurilor românești de pretutindeni, pentru ca orice român care ajunge, să zicem la Paris, să deschidă aplicația și să postă găsi conaționali, magazine românești, școli de limba română etc.) A picat pentru că e greu să dezvolți așa ceva intr-un weekend.

Al doilea: cum reușim să aflăm printr-o aplicație gen myworld al ONU care este viziunea diasporei despre România, care ar fi prioritățile, unde sunt localizați. Asta a picat.

Al treilea: Cum invit[m membrii diasporei românești să se implice în campania Cumințenia Pământului printr-o aplicație. Mai mult, cum creezi o comunitate în jurul acestui simbol al culturii noastre și cum îi menții pe oameni conectați.


Ideea a venit imediat. Avem nevoie doar de o fotografie imensa a Cumințeniei. Si cand spun imensa, I mean it. Ne ajută cineva?

Vă ținem la curent cu rezultatul.

Noi suntem:


No comments:

Post a Comment