Thursday, June 16, 2016

Îi mai acord României șase luni
Acesta a fost blogul unui jurnalist român care a hălăduit prin Orientul Mijlociu. În următoarele șase luni va fi blogul unui repatriat debusolat.

M-am întors în România după șapte ani și jumătate.

În șapte ani și jumătate, am acoperit de pe teren Primăvara Arabă.

Am stat noaptea pe un scaun de plastic în curtea unui fermier din no man's land ca să fotografiez tirurile de mortieră ale armatei siriene asupra teritoriului libanez.

Am fost reținută de două ori în aceeași zi de Hezbollah.

Am stat închisă în întuneric, de vorbă cu femei care trecuseră granița clandestin prin câmp și se temeau să nu le găsească securitatea. Am băut 7 cafele tari turcești și am fumat 3 narghilele, deși eu nu fumez.

Am chipul crestat al unui tânăr de 19 ani din Homs, gaura care i se vindeca în creștetul capului. și arsurile de la mucurile de țigară ale gardienilor din închisoare.

Am intervievat traficanți de arme din sudul Beirutului.

Am vorbit cu un comunist care nu-l citise pe Marx, dar care îi sculptase chipul lui Lenin în peretele casei și a cărei poreclă era Hajj Rigan (fiindcă i se spusese odată că semăna cu Reagan.)

Am fost în piața Tahrir din Cairo când se aruncau sticle incendiare și cădea Mohammad Morsi.

Am făcut o cercetare de patru ani pe radicalizare islamică și identitate sectară,.

Am intervievat șeici și văduve, mame îndurerate și femei violate în închisoare.

Am făcut timp de patru ani anchete despre afacerile Hezbollahului în Africa de Vest și America de Sud.

Am scris despre soldații adolescenți de pe frontul Sirian și despre îndoctrinarea copiilor în cadrul grupărilor militante islamiste.

Am acoperit atentate cu bombă, tabere de refugiați și răpiri.

Am văzut lucruri care au lăsat urme adânci și despre care mi-e încă greu să povestesc.

După șapte ani și jumătate m-am întors acasă și trebuie să o iau de la capăt. E ca și când nu aș fi făcut absolut nimic. Statul român nu-mi recunoaște nici munca, nici expertiza și nici studiile.

Îi mai acord României șase luni ca să mă convingă că se poate. Apoi I'm outta here. Între timp, însă, ne distrăm împreună. Deci blog de repatriat debusolat să fie.


No comments:

Post a Comment