Friday, June 24, 2016

Povestea iei mele

Povestea iei mele a început la Beirut, prin 2010. Eram în al doilea an de master și eram extrem de geloasă pe Cristina, colega mea de apartament, care avea o ie bucovineană superbă, veche de 100 de ani pe care o șterpelise de la bunică-sa din pod. Avea o cusătură albastră de plângeai.

Cu prima ocazie când am ajuns în România, i-am împachetat pe ai mei și i-am obligat să mergem la Bran ca să-mi iau o ie autentică, cusută de femei iscusite. M-am bătut aproape pentru ea cu o englezoaică. Văzuse ia în filmul Van Helsing, când Kate Beckinsale în rolul Anei Valerious a purtat o ie românească. Acum se vinde pe site-uri sub numele de "Ana Valerious Romanian peasant Blouse"  pentru 139 de dolari. 

La Blouse Roumaine mi-a schimbat viziunea asupra lumii. Nu știam cine a pornit-o, dar am dat share cât am putut. Ia mea a devenit principalul obiect din garderobă. Și prietenele mele libaneze mi-au cerut să le cumpăr ii. 
Am purtat-o la concerte de metal cu pantaloni de piele, la serviciu cu geaca motor. A fost cu mine mereu.

Chiar și în cel mai important moment din viata mea. Pentru că atunci când știi că e pentru o viață întreagă, porți ia.Și apoi a venit el.Și ia e cu mine în continuare, la București, ca și la Beirut.


Și mi-aș dori să înțelegem că e a noastră, a tuturor. Și că doar uniți putem să o protejăm. Nu doar de oamenii care o mutilează și o vând pe un dolar la metrou. Ci și de cei care vor să conserve în formol, să o împartă pe categorii, să o redenumească, să o pună în muzeu și să o închidă sub un strat gros de praf și de uitare cu lăcomia cercetătorului care nu vrea să împartă nimic cu omenirea.


Ia e cel mai bine conservată în noi, în poezia fiecărei femei care o poartă atunci când e mai fericită ca oricând. Pentru că dacă e pentru toată viața, atunci e ia. 

No comments:

Post a Comment